Historien bak

Det hele startet i 2008 da Erik Alfred kjøpte bestefarens vanndrevne trevarefabrikk fra 1920. Etter å ha restaurert den åpnet den for publikum i 2010 som Handverksfabrikken. Samme år kjøpte han en heiegård som grenset til fabrikken, i Gyland Flekkefjord, for å realisere en barndomsdrøm om et mekanisk selvforsynt paradis ala Flåklypa. De påfølgende årene utviklet han stadig tilbudet med mekanisk underholdning, krambodkafe, oppfinnelser, kulturarrangement, skolebesøk og Oppfinnershow.

21.jpg

TV-opptredener

2015 var han med i TV3-serien «Småbruket» og Høsten 2017 hadde hans egen TV-serie «Oppfinneren» premiere på NRK. Serien ble en umiddelbar suksess med et snitt på 650.000 seere pr episode og Oppfinneren ble en folkefavoritt. Totalt er det produsert 3 sesonger av Oppfinneren, de sendes jevnt i reprise på NRK, ligger ute til streaming på NRK.no og sendes nå i 7 land.

Parallelt med TV-serien, jobbet Erik Alfred med planer om å bygge det mekaniske, selvforsynte paradiset som en fullskala temapark. Høsten 2019 hadde Handverksfabrikken sprengt kapasiteten med opp mot 1000 besøkende hver helg, og Erik Alfred begynte å se seg om etter utvidelsesmuligheter. Samme året vant Erik Alfred Farmen Kjendis og skulle på en omfattende turne med showet sitt, men pga Corona ble alt avlyst. I stedet tok han kontakt med Ubostad-brødrene i Lyngdal, gründerne bak undervannsrestauranten «Under». De jobber med å realisere Anne-Cath. Vestlys Forundringspark. Han presenterte planene og sommeren 2020 åpnet de sammen en pop-up Oppfinnerpark i Lyngdal. Med begrensninger på både reiser og antall besøkende, var det knyttet stor spenning til åpningen, men parken ble en suksess og var fullbooket hele sommeren.

IMG_20210707_131141.jpg

Sommeren 2021 utvides pop-up parken i Lyngdal med flere nye attraksjoner, barneboken om Oppfinneren Knallfred slippes sammen med en egen oppfinnersang og Knallfred selv blir å finne vandrende rundt i parken.

Om Erik Alfred

Erik Alfred kommer fra en familie med en særegen oppfinnertradisjon som strekker seg langt tilbake på begge sider. Oldefaren bygde sin egen snekkerfabrikk i fossen på Tesåk. Farfaren bygde sin egen oppfinnerfabrikk med hjemmelagde maskiner av bukseseler, kjerrehjul og flydeler, onkelen på morsiden bygde hanskefabrikk i Lillesand av klesrullemekanikk og treskårne hender - og morfaren hadde en mengde patenter på alt fra fiskeutstyr til lim og slåmaskiner.

Erik Alfreds bestefar som farbrikkdirektør på egen fabrikk i 1920

Erik Alfreds bestefar som farbrikkdirektør på egen fabrikk i 1920

Faren dro til Amerika og gjorde stor lykke som mesterhandverker. Der ble Erik Alfred født. Men som alle i eksil ble fedrelandsfølelsen forsterket og Erik Alfred forlot New York og dro til Gyland, kjøpte bestefarens forfalne, vanndrevne fabrikk, restaurerte den til fordumsprakt og åpnet Oppfinnerfabrikken. Deretter kjøpte han en nedlagt heiegård og under slagordet «Gjenfortrylle verden», bygde og konstruerte alt selv fra bunnen av og med tømmer fra skogen, skåret på egen sag med heimelaget verktøy. Bygde han oppfinnerheimen «Husmanspallaset» sten på sten. Og fylte alt med egne, magiske konstruksjoner og oppfinnelser. På toppen av løa, med panorama utsikt over hele dalen bygde han «Drømmetårnet», for å kunne sitte og fange idene ned på blokka og sette dem ut i verden.