Main | Som hånd i hanske »
Friday
Mar222013

Fåristål

Sauefett er noe av det beste man kan bruke til smurning, både til skruegjenging, metalldreiing og ikke minst lagersmørning. Da jeg slaktet sau på gården i høst, tok jeg vare på talgen med tanke på å destilere smørefett.

Fremgangsmåten er følgende. Først males talgen opp til en kornete konsistens, nærmest som potetmel. Så legges dette i en skypanne og settes i ovnen på rundt 150°c i et par timer. Og etter noen timer kan man tømme av det flytende fettet. Jeg brukte vedkomfyren, mens jeg fyrte moderat, for at osen skulle bli sugd sugd ut pipa. Dermed unngår man fet stekeos i kjøkkenet. 

Etter ca. en time, fløt det et fint lag fett i bunnen av pannen. Grunnet sin rene og klare konsistens, ble dette første fettet fra gammelt av silt og brukt til talglys på julaften. Men med en hel maskinpark som drømmer om smaken av ekte fårefett igjen, får julelysene vente. Jeg tømte det førtse fette over i en tom kaffeboks. Etter en time til, tømte jeg pannen igjen. Siste laget ble tømt av to timer etterpå, før jeg satte fettet til avkjøling.

Det resterende innventaret i panna ble tømt over på en tom isboks. Tradisjonelt skal dette være god skosmurning. Men utenfor vinduet satt det noen sultne småfugler i vinterkulda, så skoene får klare seg som best de kan en stund til.

-Og nede på fabrikken drømmer en sprek olding om fersk fåristål.