Wednesday
Nov052014

SKAPKUNST, i Lyngdal Kulturhus 9.november kl.14.00

SKAPKUNST er Erik Alfreds dubut utstilling som utøvende kunstner, etter at han i 2012 ble tildelt Artstart stipend på 200.000,- fra Innovasjon Norge.

Over en tidsperiode på to år, har han besøkt handverkere i Norge og Sverige, samt studert norske samlinger med former og teknikker fra 16, 17 og 1800-tallet, for å finne frem frem til det rotekte, norske formspråket, og fylle det med det nytt liv.

I løpet av prosessen har prosjektet dreid seg mer og mere mot kunst, noe som har gitt seg utslag i flere fargerike skap og uderfundige objekter av heller original skapkarakter. 

-Og noen av skapene har innslag av egenutviklet bondemekanikk alla Reodor Felgen. 

Miljøvennlig og kortreist.

Skapene er bygd av handplukkede trær hugget i egen skog, tørket og fellt sammen uten noen slags bruk av maskiner. Kunstneren har benyttet handverktøy og tradisjonelle sammenfellingsteknikker, smidd egne hengsler og beslag i fabrikksmia, samt komponert fargeskalaer av pigment og linolje.

Utstillingen åpner søndag 9.november kl.14.00, med foredrag av kunstneren, og vil være tilgjengelig for publikum frem til 19.november.

 Velkommen!

Sunday
Aug172014

Imprignering med naturmetoden. 

Skal man bygge må man ha skikkelige materialer. Derfor randbarker vi furutrær på Øystøl, for på den måte å øke andelen kjerneved i treet.

Til oppgaven har vi prøvd ut kombinasjonen barkespade og stolpesko, med stort hell. 

Etter tre til fem år skal kjerneveden ha trukket helt ut i såret og man kan skjære kledningsbord med høy andel kjerneved som holder i evigheter.

Du kan se flere bilder fra prosessen her.

 

Sunday
Aug172014

Skapkunst utstilling ruller videre

Handverksfabrikkens utviklingsprosjekt "Skapkunst" er fullført etter 1,5 år med studiereiser og dypdykk i Norske museer, arkiver og magasiner. De ferdige verkene bærer i seg spor etter både lokale og nasjonale bondeteknikkker, i det som er blitt betegnet som jakten på det Norske formspråket. I tillegg til verktøyspor og formlikheter, vil man finne innslag av egenutviklet mekanikk og patenter.

Etter at utstillingen ble avduket under "Kultursjå" 14.juni, har skapene hengt i fabrikkens kafeelokale gjennom sommeren. Nå stenges fabrikken for sommeren, og skapene gjøres klar for en liten vandreutstilingen.

La vita e bella'- kaffeskapet med skjenkekontroll

Totalt har over 1000 besøkende gjestet fabrikken og utstillingen i sommer, vi vil derfor benytte anledningen til å takke alle dere som valgte å legge veien om den lille fabrikken ved elva, denne aller siste sommersesong.

Saturday
Jul262014

Siste sommeråpent, tross fulle hus.

Sommeråpent i Gyland opplever igjen rene vekkelsen! I tre år har vi holdt åpent søndagene i juli og august, fra 12 til 17, med krambodkafee, hjemmebakte boller, kokekaffe og omvisning i fabrikken, og besøket har vært over all forventning. Men etter denne sommeren er det slutt. 

"I fjor hadde vi utrolige 140 besøkende i snitt, med opp mot 200 enkelt søndager!" Sier en smilende Fabrikk direktør, "og det er minst like godt besøkt i år. Folk kommer igjen og igjen, så det er litt naturstridig å legge ned et så populært tilbud".

Men avgjørelsen er tatt. Handverksfabrikken har så mye hele året nå, med skolebesøk fra hele fylket, ulike handverks og kunstoppdrag, samt besøk av grupper og busslaster, at vi nå må tillate oss et lite pusterom på sommeren.

Vi takker alle som har besøkt oss disse tre årene, det har vært en glede å få møte så mange positive og interesserte mennesker. Og vi vil selfølgelig fortsatt være åpen for publikum, bare ikke om sommeren. 

Fin artikkel i Lister24: Fullt hus, men siste sesong

Monday
Mar242014

Utradisjonelt tradisjonshandverk.

Vi har fått være med kunstneren Solveig Egeland å bygge hytte inne i selve nasjonalparken på øya Koster i sverige.

Solveig, kjent for sine "Små hytter", er opptatt av permakultur og bærekraftige prinsipper, så vi ble enige om å bygge reisverket av tappet bindingsverk og krokvokste emner, fellt og tilhuggd på stedet.

Egeland instruerte og vi konstruerte, helt uten tegning. Et artig samspill som bød på mange utfordringer og fordomsfrie krumspring, men som tilsist gav et spenstig ressultat som elegant vitnet om overgangen fra natur til kultur.

Det har vært spennende og lærererikt å få arbeide så tett med en visjonær kunstner, og vi har igjennom prosjektet fått økt respekt for kunstneren og det rause mennesket Solveig Egeland.

 

Her kan du se flere bilder fra byggeprosessen: Krokvokst og rak

Tuesday
Mar042014

Heia Norge!

Har du et skakkt klenodie hengende? Vi søker gamle hengeskap med skjeve former og freidige løsninger, som innspirasjon til vårt pågående utviklingsprosjekt .

Vår misjon er å bringe Norge tilbake på toppen innen skadinavisk folkekunst! Vi har studert gamle teknikker i Norge og Sverige, saumtrålet museer og samlinger, og hennvender oss nå til folkehavet for å sikre oss at de ferdige skapene er 100% forankret i i våre nasjonale røtter.

14.juni 2014 åpner vi utstillingen "Skapkunst", en samling handlagde, nyskapende og spenstige hengeskap basert på rotekte fusk og frisinnethet fra 17 og 1800-tallets bygde-Norge.

Velkommen!

 

Thursday
Jan162014

Det spirer i maskinparken

Alt er glemt om 100år sa Knut, men det gjelder ikke her.
For nå begynner den å ligne på seg selv, maskinhallen fra 1890. I vinter restaurerer vi hele rommet og alle maskinene, tilbake til original plassering og stand etter foto fra 1920. -Mens fabrikkfossen nynner på minnenes melodi

Sunday
Dec082013

Flott åpning av Verdens lengste julegate 2013

Lørdag 7. desember klokken 12, gikk startskuddet for "distriktets lengste julegate" i Gyland. Hele helgen, fra 12 til 17, kan man besøke 9 ulike destinasjoner i Gyland for en anderledes julehandel.

Handverksfabrikken tilbyr denne helgen krambod og kafe med mye nytt og gode juletilbud, samt omvinsning og egen snekkerskole for barna fra 14 til 16 begge dagene. 

Våpensmed Truls Kvarme fyrer av åpningssalutten på fabrikktrappa.

Det var godt oppmøte til åpningssermonien på fabrikken, som bestod av barnekor, julegrantennong og åpningsalutt. De ulike destiansjonene melder om godt besøk på åpningsdagen i sol og nysne. 

Tidenes smell.

Selve salutten ble avfyrt med en 1760-årgang 75 Kalibers munnlader, med flintlås og svartkrutt. Et smell som gjallet godt mellom fjellene. Salutten markerte åpningen av "Distriktets lengste julegate" i Gyland, et arrangemnat som ble innført i fjor og som så langt har trukket godt med folk.

Julegaten fortsetter utover søndagen, fra 12 til 17. De som leverer inn stemplet kort fra hele runden, er med i trekkning om fine, stedegne premier. 

Velkommen til store og små 

 

 

 

 

Monday
Dec022013

Modern Times.

Med over 200 gjester enkelte søndager i sommer, ble det vanskelig å holde tritt med handsveiven. Men med en gammel symaskinmotor, en reimskive fra et hamon-orgel og et Norgesglass, skal vi nå kunne klare minst 2000.

Modernisert kaffekvern med Singer-motor og fotpedal. 

 

Monday
Dec022013

Styrket HMS på Fabrikken.

Vi har skåret nye skilt til vår salgsavdeling i underetasjen,
så nå skulle selv de mest nærsynte være reddet fra å entre elva i ren vanvare.

Skiltene er skåret i furu, utført som tradisjonel bondehandverk med kniv og huljern.
Velkommen til avduking under åpningen av Verdens lengste julegate 7.desember kl.12.

Wednesday
Sep042013

Handverksfabrikken til hele fylket. 

Fra høsten 2013 vil handverksfabrikken være en del av Vest-Agder fylkeskommunes tilbud til den Kulturelleskolesekk. Alle Videregående skoler i fylket får tilbud om å besøke fabrikken, med alle utgifter dekket. Opplegget har vi kalt «Bundet med bast og bende», og er en kombinasjon av tresammenfelling, smiing og folklore, med hovedtyngden i smia.

Vi ser frem til en spennende høst og ønsker de unge velkommen til tradisjonshandverk og røverhistorier.

Sunday
Sep012013

En sommer er over.

Tusen takk for en strålende sommer med masser av hyggelig besøk! Besøksrekordene har stått i kø for den lille fabrikken vår, selv uten annonsering. Med et snitt som har har ligget på rundt 140 besøkende hver søndag, og med over 200 på de travleset dagene, har vi rett og slett ikke turt å reklamere mer. Men reklamen sørger tydeligvis alle dere trivelige gjester for allikevel:)

Det er veldig fint å se at folk setter pris på fabrikken og velger å besøke oss igjen og igjen, selv om vi ligger litt utenfor allfarvei.

Sommerens populære keramikk fra Asbjørn Pettersen.

Vi vil med dette takke for en flott sommer! Nå vil vi holde krambua stengt frem til neste store arrangement, "distriktets lengste julegatelegate" i Gyland, 7. og 8. desember.

Tusen takk og på gjensyn.

Wednesday
Jul242013

Strålende hos Peersen

Mye folk og fin stemning hos Gullsmed Peersen, under Laksefestivalen i Flekkefjord.

I år bygget vi høvler for hand og demonstrerte ulike sammensettningsteknikker på et nybygget 1700-talls skap.

Det er alltid fint å besøke Flekkefjords hyggelige og interesserte befolkning. 

Saturday
Jul202013

Utviklingsprosjektet  «Skapkunst»

Vi i gang med vårt store utviklingsprosjekt "Skapkunst", og nå formelig "fosser sponen om bauen".

Prosjektet "Skapkunst" omfatter utvikling av egne «signaturprodukt*» og totalrestaurering av fabrikkens 120 år gamle maskinpark.

Fremover skal vår fabrikkdirektør, Erik Alfred, reise på utenlandstur for å studere profesjonell folkekunstproduksjon i Sverige, samt ulike gjenstander fra norsk folkekunst. På bakgrunn av dette skal vi formgi og utvikle fabrikkens egne signaturprodukt, i teknikker og former hentet fra tradisjonelt, norsk bygdehandverk, men i et moderne formspråk.

Prosjektet vil munne ut i en kolleksjon, lansert med salgsutstilling, foredrag og stor åpningsfest. Så følg med fremover!

Tuesday
Jul162013

Formidabel besøksvekst !

Handverksfabrikken har opplevd en formidabel besøksvekst i år, med foreløpig øknining i antall besøkende på over 250%.

Vi har dobblet bemanningen for å møte etterspørselen, slik at det i tillegg til kafeen nå kontinuerlig er aktivitet og omvisning i verkstedet.

-og i kafeen har vi måttet tredoble bakevarekavntumet i forhold til fjoråret for å holde tritt med salget, så det er fint å drive med kulturformidling om dagen.

Foto: Andre Berg

Monday
Jul152013

Nye krakker i produksjon

Vi sløjder krakker av krokvokst bjørk, med parallelt bøyde ben kløyvd ut av et emne. Krakkene er bygd for å vare i generasjoner.
Og her er sjefen sjøl, Cowboy-krakken!
 

Saturday
Jul062013

Sommeråpent!

Hva ville gamle fabrikkdirektør Svenn Øystøl sagt om han besøkte fabrikken i sommer?

Ville han likt krambua og kafeen? Han elsket som kjent kaffe. Kanskje ville han nikket anerkjennende til de gamle maskinene og slengt ut en underfundig kommentar om vedlikeholdet, mens han smakte på de rykende fersk bollene. Hvem vet.

Nå er fabrikken åpnet for sommersesongen. Alle søndager i juli og august, kl. 12 til 17, kan man oppleve 1920-talls krambu, kafe, handverk og remdrevet maskineri.

Velkommen til store og små

Sunday
May052013

Aften ved elva

Torsdag 9.mai åpner vi fabrikkdørene på gløtt for å ønske våren velkommen. Og med oss har vi fått sangerinnen Liza Day fra Chicago, med venner, som vil holde en minikonsert i elverommet kl.20.30. Se www.lizaday.com.

I forkant blir det litt handverk og smiing, salg av boller og kaffe i Krambukafeen’ og mulighet for en liten sniktitt på nyrestaurerte maskiner i snekkerverkstedet. Dørene åpnes kl. 19.30. Inngang 50,-

Velkommen til en hyggelig aften ved elva!

Wednesday
Mar062013

Handverksfabrikken tildelt Kulturminnevernprisen!

Hovedutvalget for kultur og utdanning besluttet i går at kulturminnevernprisen for 2012 skal tildeles Handverksfarbrikken på Gyland. Med prisen følger et engangsbeløp på 50.000,- og en plakett. Prisen overrekkes av hovedutvalget for kultur og utdanning ved en passende anledning i løpet av året.

Se innslag på NRK og artikkel i Agder og Farsundsavis

Foto: Martine Petra Studios

Kulturminnevernprisen skal hedre arbeidet til ildsjelene. Den skal gis til den eller de personer som finner ressurser i kulturhistorien og anvender denne til å skape nytt liv i bevaringsverdige husene og fartøyer, landskaper eller virksomheter. På den måten bidrar de til å videreføre en del av kulturhistorien som ellers hadde vært enten revet, gjengrodd eller lagt ned.

Handverksfabrikken vil benytte anledningen til å takke alle dere der ute som stadig oppmuntrer og heier oss frem. Uten denne varme støtten ville vi ikke vært der vi er i dag.

 

Thursday
Jan172013

Vi lukter gull!

I løpet av 2013 skal fabrikkens maskinpark restaureres til fordums storhet og du vil her kunne følge den pågående prosessen, steg for steg. Følg oss i jakten på gulldekor og 1890-tallets teknologiske spissfindigheter, mens vi restaurerer fabrikkens 120 år gamle maskiner.

Du kan nå følge den pågående prosessen i en serie artikler som fortløpende vil bli pressentert her på www.handverksfabrikken.no, under menyen: "RESTAURERING".

Har du spørsmål eller innspill er du velkommen til å dele dette i kommnetarfeltet.

Bli med oss inn den industriellerevolusjon!